Najomieľanejšia téma – ženy a jedlo. Skutočne sa musíme obmedzovať v jedení?

Z každej strany na nás vyskakujú stovky osvedčených a účinných diét. Obzvlášť, ak ste žena, ste sa už určite stretli s tipmi od influenceriek, ktoré si dajú cez deň iba zeleninový alebo ovocný koktejl, prípadne avokádo, a krásne chudnú. Vy si však chcete zachovať svoj pozitívny vzťah k jedlu, a zároveň vyzerať aj cítiť sa zdravo? Poradíme vám, ako na to!

Najomieľanejšia téma – ženy a jedlo. Skutočne sa musíme obmedzovať v jedení?
(zdroj: unsplash.com)

Predchádzajte PPP – poruchám príjmu potravy

Jedlo je súčasťou spoločenského života a stretávame sa s ním každý deň. Práve preto sa u niektorých ľudí stravovanie stalo problémom, ktorý vyústil do podoby stresu, úzkosti a výčitiek, čiže následných problémov s príjmom potravy ako napríklad anorexia. To, čo by ste si mali zapamätať a vziať za svoje ako prvé, je neprejedať sa a jesť vedome, v pokoji. Práve vedomé jedenie môže stres, úzkosť či iné príznaky redukovať. Samozrejme, nemôžete to považovať za návod, ako si správne vybrať diétu, vďaka ktorej schudnete. Skôr vám pomôžeme užiť si jedlo do sýta bez výčitiek svedomia a uvedomiť si, čo vám skutočne chutí.

Určite si, nakoľko ste hladní

Mindfull eating alebo vedomé jedenie je jedným z praktických a použiteľných konceptov. Podstatou takéhoto jedenia je uvedomenie si činnosti, ktorú práve vykonávate, čiže práve konzumácie jedla. Môže to znieť banálne, ale pri dnešnom superrýchlom a zaneprázdnenom životnom štýle to nemusí byť takou samozrejmosťou. Vedomé jedenie začína už predtým, než si vyberiete jedlo – skúste vtedy definovať svoju úroveň hladu. Naučte sa predovšetkým rozlišovať medzi hladom fyzickým, čiže skutočným a hladom psychickým, ktorý poznáme ako jedenie z nudy. Pri jedení sa určite posaďte, zabudnite na jedenie počas šoférovania, chôdze alebo pri kuchynskej linke.

Neprejedajte sa

To, že najlepšie je jesť pomaly, ste už určite počuli. Je to pravda – klaďte dôraz na pomalé prežúvanie, uvedomovanie si chuti, konzistencie, vône či farby jedla a celkové spomalenie. Použite aj iné zmysly, ako len chuť. Skúmajte aj spomínanú konzistenciu, vôňu, teplotu alebo vzhľad jedla. Ďalším dôležitým pravidlom je prestať, keď ste sýti. Zabudnite na príkazy našich mám a starých mám, že musíte zjesť všetko, čo je na tanieri – pokojne nechajte jedlo aj nedojedené a vráťte sa k nemu neskôr.